Cum funcționează proprietățile psihoactive ale canabisului?

Cum se face că o plantă poate schimba percepția oamenilor asupra realității? Secretul constă într-o clasă de compuși numiți canabinoizi. În timp ce se știe că plantele de canabis produc peste 100 de tipuri de canabinoizi, există unul care este în mare parte responsabil pentru multe dintre efectele euforice. Se numește tetrahidrocanabinol (THC).

Când o persoană fumează sau inhalează canabis, THC-ul „intră în plămâni și se absoarbe … în sânge”. Produsele comestibile fac o călătorie puțin mai lungă prin ficat, unde enzimele transformă THC-ul într-un alt compus care durează puțin mai mult pentru a avea un efect asupra percepției oamenilor asupra realității.

THC-ul inhalat atinge niveluri destul de ridicate destul de repede. În 20 de minute, sistemul circulator transportă molecule de THC către fiecare țesut din corp, inclusiv creierul, unde poate modifica chimia neuronală.

Moleculele de THC care trec bariera hematoencefalică vor descoperi că se încadrează perfect în receptorii care primesc în mod obișnuit compuși numiți endocanabinoizi, pe care organismul îi produce singuri. Acești receptori fac parte din sistemul endocanabinoid, care este implicat în mai multe funcții, inclusiv stresul, consumul de alimente, metabolismul și durerea.

Sistemul endocanabinoid este cel mai omniprezent, difuzat și important sistem modulator din creier, deoarece controlează eliberarea practic a fiecărui neurotransmițător. Neurotransmițătorii sunt molecule pe care celulele creierului, sau neuronii, le folosesc pentru a comunica între ei. Un neuron trimite un mesaj către următorul prin eliberarea neurotransmițătorilor, cum ar fi dopamina sau serotonina, într-un decalaj infinitesimal care separă un neuron de următorul. Decalajul se numește sinapsă.

Neuronul de la capătul receptor al sinapsei se numește neuron postsinaptic și decide dacă să tragă în funcție de intrarea pe care o primește. Aceste semnale neuronale cad în cascadă prin circuite complexe de conexiuni neuronale care funcționează la o scară extraordinară; există aproximativ 85 de miliarde de neuroni în creier și până la 100 de miliarde de conexiuni între ei.



Neuronul presinaptic trimite neurotransmițători peste sinapsă la neuronul postsinaptic. Dar neuronul presinaptic poate primi și informații. Atunci când un neuron postsinaptic e declanșat, acesta poate trimite un mesaj prin sinapsă care spune că „neuronul din care provin a fost activat, nu mai trimite neurotransmițători”. Acesta trimite acest mesaj de „stop” sub formă de endocanabinoizi care se leagă de un receptor numit Canabinoid 1 (CB1).

Când THC-ul pătrunde în creier, moleculele se difuzează în sinapse unde activează receptorii CB1. THC-ul nu provoacă răspunsul cel mai extrem posibil, cum ar fi unele canabinoide sintetice, cum ar fi K2, dar „crește volumul” și crește probabilitatea ca neuronul presinaptic pe care îl afectează să înceteze temporar să trimită neurotransmițători.

Oamenii de știință încă lucrează pentru a găsi mecanismele care duc la o persoană să se simtă high, dar există unele motive pentru a crede că acest efect asupra rețelei de mod implicit este o piesă semnificativă a puzzle-ului.

Deconectarea „rețelei” de mod implicit ne duce într-un loc mental în care funcția lucrurilor pe care le experimentăm este mai puțin importantă decât lucrurile în sine: mâinile noastre nu mai sunt doar ceva pe care le folosim pentru atingere, ci ceva cu existență interioară și valoare intrinsecă. Psihelicele, cum ar fi LSD-ul sau ciupercile uscate care conțin psilocibină, fac același lucru.

Cu toate acestea, oamenii pot experimenta aceste efecte maxime în moduri diferite. Sentimentul de a deveni fascinat și conectat cu lucrurile obișnuite, lucrurile pe care le vedem și le folosim în fiecare zi, nu este universal, dar se întâmplă, mai ales atunci când se utilizează doze mari de canabis cu conținut mare de THC.

Efectele unei cantități mari de canabis care se fumează sau se inhalează durează de obicei câteva ore și poate dura mai mult timp în cazul alimentelor. Și, deși canabisul nu este substanța periculoasă, utilizarea acestuia are un anumit risc. În primul rând, deși canabisul este legal pentru uz recreativ și medical în unele state, este încă ilegal în multe părți ale lumii, inclusiv România.

Cel mai important lucru este să nu faceți abuz, de nici un fel!

Lasă un comentariu